Ovo je video snimak urbanog pcelinjaka u Pitsburghu u Americi. Ovo je snimljeno Jula 21oga, i video traje samo 2:25 minuta ali prikazuje prirodne ljepote pcela, kako ulaze i izlaze is kosnica, kako skupljaju nektar sa cveca. Tu se nasao i lokalni pcelar, Jim Fitzgury, kaze da su pcele i kosnice kao drzave. Kada je nezaposlenost velika, pcele mogu da napadnu i opljackaju kosnicu do njih. Iz toga razloga, pcelari su se dosjetili da stave zastitu na vrata na ulazu u kosnicu. Kao sto vidite na slici ispod videoa, ove imaju manje rupe, sto, kako je objasnio Jim Fitzgury, omogucava ogranicen ulazak u kosnicu – pcele moraju da ulaze po redu, sto dozvoljava samo jednoj pceli unutra da odbrani jednu rupu – sto je vrlo efikasan nacin odbrane.

Inace, pcele u gradovima prave kosnice gde im najbolje odgovara. U Pitsburghu su velike zime, pa su pcele nasle odlicnu lokaciju da naprave kosnicu i da prezive veliku zimu. Pogledajte ovu sliku i sve ce vam biti jasno:

Ulazak u ovaj urbani pcelinjak je pod kljucem i samo oni koji iznajmljuju prostor za svoju kosnicu mogu da udu. Ovako izgledaju ulazna vrata i ograda koja je oko pcelinjaka.

Pogledajte gdje je ovaj pcelinjak smjesten i blizinu kuca. Susjedi nemaju problema sa pcelama i ne bune se, kazu vlasnici ovog urbanog pcelinjaka.