Ovo stric Nikica, u dolu pece janje. Ovo je od bunara sjeverno 6-7 metara. To je rodjeni brat od Petra Cuka, Nikolinog oca. On bi pred kraj zivota, cesto dolazio u Liku (zivio je u Karadjordjevu u Banatu gdje je dobio dobrovoljacku zemlju) i pekao janje.

Ovu sliku slikao je Nikola Nino Dronjak u Banatu 1974 godine. Na slici su Ljilja Ćuk (kako se sada preziva ne znamo ) ćerka Nikičinog sina Vojina, a brata od strica Nikolina. Do nje je stric Nikica pa Mirjana Dronjak i Nikičina žena strina Vasilija, a zvali je Seja.

Na ljevoj strani slike je Nikola Cuk, u sredini mu je rodjeni ujak Momir Rakic i desno je Milan Orelj, brat od rodjene tetke. Momir Rakic je bio ucesnkih NOB-a od samog pocetka 1941 godine i nosislac je spomenice. Kao partizan, presao je cijelu zemlju.

Ovo je slikakno oko 1968 godine. Imali smo oko 25 kosnica. Med je prodavan na selu, ali ga nije svake godine bilo – rodilo bi dobro svake trece ili cetvrte godine. A svake 10te godine bi bio poseban rod – neogranicen kolicine. Kaze Trivun da je tako u citavom svijetu.

Ovo je konj koji hoda oko stozera i lomi zito. Poslje se slama skida i dobiva se psenica vijuci je na vijetru. Ovo je slikano u dolu. Na slici su dva konja – jedan bijeli i jedan crni. Pored konja je Trivun. Iako se se slabo vide konji, Trivun ih je odmah prepoznao i odusevio se sa emocijom sijecanja. Konji su se zvali Rusko i Zelenko. Konje smo imali na Ruistima sve dok nismo kupili traktor. Tri godine nakon sto smo kupili traktor, konji su prodani.

Na ovom brdu iza ove slike, koje se zove Tabazan, Trivun Cuk, Nikolin brat, je ubio vuka 1949 godine, na Svetoga Pavla, kada je Trivunu bilo svega 15ak godina. U centru slike je mama od Nikole Cuka – Jelena Cuk. Iza nje, se nalazi traktorska prikolica koja je kupljena sa traktorom. Na ljevoj strani slike nalazi se tkz. “kumusa” od kukuruza (ili slama).

Nikola je uspio naci i ljepu i vjernu zenu i ozeniti se.

Ne znamo gdje je ova slika slikana. Dobra slika.

Ova slika je slikana u Gracacu, gdje je zivio Nikolin brat Trivun Cuk. Slikana je 1972 godine.

Ovaj najvisi na slici u zadnjem redu je Nikola Cuk. Na slici su jos i Milojko Sucevic (prvi sa ljeve strane), Momir Rakic (Milojko i Momir su braca od tetaka), Vladimir Stricevic od Momira (on je sa desne strane). Backi Gracac je dobio ime po Lickom Gracacu, poslje kolonizacije zasluznih ljudi u Drugom Svjetskom Ratu. Ovdje ih Nikola posjecuje u Banatu.

Ovo je uspomena iz JNA za Nikolovog necaka Boska Cuka. Bosko je sluzio JNA 1980 godine. Kada je Jelena Cuk, Boskova baka, Nikolina majka umirala, Bosko je dobio par dana slobodno iz JNA da je posjeti. Medjutim, to je njoj bio veliki stres kada ga je vidjela u uniformi JNA, jer njen sin, Dusan Cuk, je poginuo u istoj takvoj uniformi na oslobodjenju Dalmacije od fasistickih sila 1944 godine. Jelena je umrla par dana nakon sto ju je Bosko Cuk posjetio sa ispunjenom zeljom da njega vidi u Gracacu kod sina Trivuna u 77 godini.

Ovo je jos jedna slika Boska Cuka (sa desne strane) sa prijateljem. Bosko je sluzio vojsku u Nishu.