Nikolin ujak Milan Rakic (na sredini u ovoj slici sa kapom) je imao slavu kod kuce na Ruistima. On je zivio oko 15 minuta hoda od kuce gdje se Nikola rodio. Sa njegove desne strane (za posmatraca sa ljeve strane) je Rakicev zet, Petar Breka. Sa desne strane, do kraja je Nikolin brat, Trivun Cuk. Milan Rakic je umro u Novom Sadu u 92 godini.

Detalj koji je intersantan na ovoj slici je mali stup sa desne strane. To je, stozer na guvnu, gdje se vrela psenica i raz sa konjima. Konji bi bili svezani za taj stup, i isli bi u krug i gazili po zitu u kasu. Da je to bilo snimiti na video, ovo bi bio vrlo intersantan materijal kako se dolazi do kruha.

Sa ljeve strane je Nikolin brat, Stanko Cuk koji drzi ram sa pcelama. Iznad njega, Nikolin brat Trivun Cuk mu nesto pokazuje. Djeca su uvijek bili sa roditeljima kada su oni gledali pcele – i u toj generaciji i u kasnijim generacijama. U pozadini su djeca Trivuna – Dule Cuk i Keka Cuk. Ova slika u Pcelnjaku kod stare uce u Ruistima. I Nikolin tata, deda i pradjeda su imali pcele. Pcele su tradicija nasih ljudi od dolaska tamo.

Ovo je jedina slika Cuk Petra – oca od Nikole Cuka koja je prezivjela rat (sve ostale slike su popaljene i unistene). Cuk Petar je u zadnjem redu, sa brkovima.

Pored njega, sa njegove desne strane (ljeve strane gledaoca slike) je njegova supruga, i majka od Nikole Cuka, Jelena Cuk. Sa njegove ljeve strane, je Milka Osmokrovic, rodjena sestra od Petra Cuka. U bjeloj kosulji, u zadnjem redu, koji stoji, je Simo Cuk. Nikola Cuk, na ovoj slici sjedi na zemlji, sa desne strane, prekrstnenih nogu. Mira Cuk je na podu pored Nikole Cuka a pored nje je Trivun Cuk.

Ovo je snimak ispod kuce sa ledine.

Nikolin ujak, Nikola Rakic, je bio vrlo strastven lovac i slikao se sa odsterljenim divojarecem kojeg vidite na ovoj slici. Za lov je koristio lovacki karabin nase proizvodnje.

Ova slika je slikana na Cerovcu. Cerovac je rodno mjesto od Nine Dronjka. Nino Dronjak se ozenio za Miru Dronjak koja je rodjena sestra od Nikole Cuka. Dijete na slici je Miso Dronjak a jedna od zena na vratima je baba Zorka.

Mira Dronjak, Danica Cuk i Trivun Cuk. Vlatko misli da je pored Danice Cuk Nino Cuk, ali Trivun tvrdi da je to on, pa neka tako ostane. Ta kuca je nekada bila vojna kasarna, a kasnije zandamerija. Nino Dronjak kaze da su na slici Mirjana Dronjak, Danica Ćuk i Nikola Dronjak a ne Trivun Ćuk. Ko je dječak koji stoji Nino Dronjak nije siguran, ali kaze da bi mogao biti Boško Trivunov.

Pogledajte jos starih slika