Drage komsije, rodbino, I prijatelji,

Koliko god ovaj trenutak bio tuzan, zastanimo na cas I prisjetimo se najljepseg sto smo od Stanimira Cuka zvanog kao “Crni Bakula” dobili, bilo kao oca, brata, strica, komsije, ili poznanika. Prisjetimo se njegovog skromnog zivota ciji smo I mi bili dijo. Zivota kojeg nisu obiljezili novinski naslovi, titule ni doktorati, zivota kojeg su krasile skromnost, cast, i postenje.

A sve je to pocelo prije 83 godine u jednom malom selu Ristima u kojem si se rodijo I za koje si bio vezan citav svoj zivot. Za tebe Rista su bila I ostala centar svjeta. I onda kada si bio prognan, siromasan I u izbjeglickom centru pricao si svim poznanicima o svom selu sa tolikim ponosom koji treba da bude uzor svima nama. Znao si I prepricavao mnoge Riscanske dogadjaje koji ce nam zbog tebe dugo ostati u sjecanju. Volijo si svoje selo, svoju porodicu, komsije I rodbinu. Bio si ponosan I ugledan pcelar. Volijo si nekako taj pcelarski svjet I u tome ti mogu mnogi zaviditi. Radijo si taj posao iz cistog hobija I ljubavi prema pcelama. Sjecam se jako dobro kad si nam jednom prilikom rekao “pcela trazi slugu a ne gospodara”. U zadnjih 10tak godina zajedno sa svojim pcelama, par kozica, I Pazijom djelijo si sve I dobro I lose. Ovozemaljski zivot protkao si radoscu, ludorijama, I na tebi specifican nacin neizmjernom srecom.

Fascinirao si svojim dostojanstvom, tvrdoglavoscu, principima, I hrabrocsu da I zadnje dane svoga zivota netrazis pomoc od bilo koga pa cak ni od svojih najblizih, nego da dostojanstveno I hrabro napustis ovaj svjet. Biti najhrabriji kada je najteze to mogu samo veliki.

Jos u ranoj madosti ukljucijo si se u borbu za prava, borbu protiv ugnjetavanja I necovjecnosti, uvjek si bio spreman na odricanje I davanje drugima. Tebe su veselile I ispunjavale male I obicne stvari poput komsijskih prela, seoskih dogodovstina, I razgovora sa svojim komsijama. Volijo si prepricavati smjesne dogadjaje I to si znao sa stilom raditi uvjek bi nam izmamio osmjeh na lice uvjek bi nas nasmijao I oraspolozijo.

Jednostavnost, skromnost, I visoko moralnost, te uvjek dostupan svojim rjecima, mislima, I djelima svima nama dokazuju prave vrednosti ovoga zivota.

Zastanimo I sjetimo se kako je lako osudjivati, kako je lako prepustiti se mrznji, a kako je tesko biti covjek kakav je bio nas Stanko.

Dragi nas Crni Bakula danas ovo malo preostalih tvojih Riscana se oprasta sa tobom a svi mi koji smo otisli trbuhom za khuhom I nismo ovdje prisutni se oprastamo u mislima, I ispracamo te njima na vjecni mir I pocinak.

Pocivaj u Miru Bozijem, nek ti je vjecna Slava I Hvala.

Tvoji Najmiliji.