04.12.1992. petak

Dođoh iz dućana. Išao sam tražiti nešto da kupim. Prošlo je dva mjeseca kako sam uložio prigovor na telefonski račun. Račun je bio na iznos od 8.696, a sada je smanjen za 2.360 HRD. Dobitak je u tome što to plaćam kasnije, što znači nešto kod ove devalvacije. Pošta mi se izvinjava za svoje greške. Danas gledam cijene telefonskih razgovora i one su sada: Amerika 1.190 HRD/min., Njemacka 714 HRD/min.

6,12,1992 nedelja, Sveti Nikola katolički, pravoslavni je 19.12.1992.

Evo se spremam da idem kod Rakića na ručak. Sinoć sam bio sa Ćaćikom Dronjak, on se vratio iz Beograda. Otišao je sa vozom, kaže da su dobro putovali. On se uskoro seli tamo. Ovamo je dosta toplo, pada kiša. Bio sam na ručku kod Rakića. Posjetio sam Osmokroviće.

08.12.1992. utorak

Sinoć sam bio kod ing. Zorice Jove, onog što te je vozio na aerodrom kada si odlazio u USA. On je otkupio stan, sakupio keš i platio. Juče sam dobio račun. Naravno, samo je za grijanje u 11. mjesecu 1992. godine i iznosi – samo grijanje bez ikakvih troškova, 9,805 HRD. Cijene, kao što znaš, idu stalno gore i ići će sve više. Prošle godine narod je urlao od sreće, pilo se i pjevalo, slavila se pobjeda, ali sada je sve tiše i tiše. Mnogi, ama baš mnogi vide i priznaju da je standard katastrofalno pao, da su mnoge žrtve uzaludne i da se ova mržnja ne može iskorijeniti za stoljeća. Narodu je svega dosta, ali fanatizma ima još dosta.

Ovo ti sve pišem, ni zbog čega drugog nego da dobiješ kakvu takvu sliku o životu u tvom rodnog gradu, tvom zavičaju. Uz sve poteškoće koje imaš što si tamo i što smo razdvojeni, zamisli kako bi bilo da si ovdje. Sve su generacije koje žive ovdje nesretne, ali tvoja generacija je najnesretnija jer mora ići u rat ubijati, rušiti i silovati. Kada jednom prestane fizički rat, ostaće bjeda i siromaštvo, psihički i fizički uništeni ljudi. U savjesti ljudi ostaće teško breme koje će htjele ili ne morati preuzeti i slijedeće generacije koje će doći, koje će se tek roditi. Molim te, sve ovo pokušaj primiti lakonski, sačuvati sebe, jer kada čuvaš sebe ti čuvaš sve one koji te vole. Za nas ne brini, mi živimo od mnogih bolje i sretni smo što ti nisi u ovom ludom košmaru. Za sada toliko. Primi puno pozdrava.

Tata