Nakon raspada Jugoslavije i osnivanja NDH 10.travnja (aprila) 1941 g. prvi masovni zločin nad Srbima dogodio se u selu Gudavac šest kilometara od Bjelovara 27.travnja (aprila) 1941 znači nakon nakon 17 dana od proglašenja ustaške tvorevine NDH.

Drugi masovni zločin NDH izvršen je nad Srbima iz Veljuna na Kordunu u Hrvatskom Blagaju, gdje je na najsvirepiji način hladnim oružijem ubijeno oko 530 muškaraca i to na dan 6.05.1941 godine, ( sveti Đurađ) . Ovaj zločin NDH izvršen je nakon 26 dana od osnivanja NDH znači da im se žurilo. Ako nastavimo sa pisanjem ovakovih crnih dana odosmo predaleko, sa tragedijama.

Možemo konstantirati da su ovi zločini bili upaljač ustanku i prvom pucnju u Srbu protiv NDH 27.7.1941 godine.

Zločin rađa zloćin, tako su i ovi navedeni zločini od NDH bili nastavljeni i na te zločine i ako ne kao države ratujuće strane reagovale sa zločinima i to traje do današnjih dana.

Ako bismo imali kalendar velikih zločina, kao što imamo naprimjer kalendar ratova, pobjeda i poraza, onda bismo mnoge zločine možda lakše sprečavali i kažnjavali vjerovatno se ovom sugestijom nebi mogao postići nikakav dogovor jer bi se uvek našlo onih kojima ovo nebi odgovaralo ima onih koji sebi pripisuju pobjede jer su svirepo ubijali slabe i nemoćne.

O ovome za sada toliko, vraćam se u moje dječije pamćenja pa i ja sam prošao kroz rat, ratovao sam protiv rata, tako što sam bježao od njega, da nije bilo ”Gora ti mati šume se vati”, da nisam bježao nebih ušao u 76 godinu života.