Brat Trivun mi je zivio u Gračacu. Majka Nikole Tesle, Djuka Mandić, rođena u selu Tomingaj pored Gračaca. Iz Gračaca je Marijan Matijević, “Junak iz Like”, pocetkom 20stog stoljeca poznatiji kao “najjači čovjek na svijetu”

Gračac se nalazi u prostranoj udolini u južnoj Lici. Razvio se na raskrižju puteva od Gospića prema Kninu i Krbavi prema Dalmaciji. Od Dalmacije je odijeljen visokim masivom Velebita, preko čijeg prijevoja Prezida prolazi cesta Gračac-Obrovac. Kroz Gračac prolazi više potoka od kojih jedan prerasta u rječicu Otuču. Općina Gračac pripada Zadarskoj županiji.Pema posljednjem službenom popisu stanovništva provedenom 2001. godine[1] općina Gračac ima 3.923 stanovnika, od kojih u samom mjestu Gračacu živi 2.689. Trenutno u Gračacu zivi 38.8% Srba. 1991 zivjelo je 82.22% Srba. U opstini Gračac je i Zrmanja i Zrmanja Vrelo. U Zrmanji po popisu stanovnistva iz 2001 zivi 26 stanovnika a u Zrmanja Vrelo 44.

Na području Gračaca nalazila se srednjovjekovna hrvatska plemenita župa Otuča u kojoj su obitavale plemenite hrvatske obitelji koje su sačuvale slobodu i pravo samouprave. Starohrvatska župa Otuča propala je nakon turske okupacije ovih krajeva. Tragovi srednjovjekovnoga grada na Gradini blizu katoličke crkve čuvaju ostatke sjedišta starohrvatske otučke plemenite župe. Grad se spominje 1302. god. 1509. god. kada je bio u posjedu hrvatskoga plemića Ivana Karlovića, a od 1527. do 1687. bio je pod turskom okupacijom. Tada je propala starohrvatska župa Otuča. Znamenita barokna rimokatolička župna crkva sv. Jurja iz XVIII. st. stradala je u II. svjetskom ratu kada su je oštetili četnici pri napadu na grad, u njoj se nalazi kasnobarokni epitaf hrvatskoga grofa Kneževića iz 1781. Na groblju uz riječicu Otuču nalazi se tri metra visok monolitni križ na grobu Ivana Balenovića slavnog branitelja Gračaca koji je poginuo braneči Gračac od Turaka. Današnje naselje Gračac se jače razvija nakon oslobođenja od Turaka, u razdoblju Hrvatske vojne krajine kao važna obrambena točka prema turskoj Bosni, u to je vrijeme izgrađena nova strateška vojna cesta Gospić-Gračac-Knin 1789. godine. Umjesto nekadašnje srednjovjekovne koja je prolazila kroz Bihać. Prometna važnost Gračaca je još više porasla nakon otvaranja ličke pruge 1925. Osnivanjem udruge “Starohrvatska župa Otuča” ponovno se teži povezati kontinuitet starodrevnih slavnih hrvatskih tradicija Otuče s današnjicom.