KUMOVSKI

Nakon nekog vremena u Ruišta  dođe, bivši partizan, bivši zarobljenik, hrabri bjegunac Petar Travica. Imao je nadimak Apetar, što će se kasnije preimenovati u ANTIPETRA, jer prema slobodnoj procjeni , to  ime bolje  odgovara uz njegov  lik i  njegovo životno djelo. život mu nije bio lak pa neka i ovog „Anti.“

Poče Petar češće dolazit, ponekad nešto raditi na poljoprivrednim poslovim, nekad onako usput, tako jednog dana izrazi želju da se okumi i da ima kumove  sa onima sa kojima je preživljavao teške trenutke. ratne 1943 godine.

Majka (majka pisara ovih redaka) ode u manastir Krupu i pokrstiše  Petrovog sina Nikicu. Nakon toga čina on nas poče zvati Kumovski pa tako i mi njega. Netko dade ideju da se sada već našeg Kumovskog iz nadimka Apetar, preimenuje u ANTIPETRA.

Svečeno, uz pečeno meso i pađensko žuto vino, te raspoloženo društvo oko punog stola, saopštišmo Apetru, da ga se prekrštava u ANTIPETRA i da treba biti ponosan na svoje novo zvanje, time više što to dolazi od njegovih kumova. Koji su bili neobično veseli i sretni kad smo se vratili iz El SHATTA u čuli da je preživio rat i da će doći kod nas u goste da se vidimo. Nakon toga popišmo zdravicu za novoimenovanog ANTIPETRA te ga zamolišmo da on nešto kaže.

—–Duše mi  moje i očinog vida ja neznam, što ovo sve znači, možda me, a…neznam…zavrkavate ……neznam napretka mi moga što to znači, ….to…taj….“Anti“….“Anti“. Kada čuju ovi dole moji, Kabići, Matijevići , Popići  i ovi vaši Jarići svi će me …. zavrkavati,  a što da radim.,??—

—–Kumovski ANTIPETRE neće Tebe niko zezati zbog ovoga jedino njima može biti krivo što niko od njih nema šanse da ga se nazove ovako kao Tebe.  Brineš što to znači „Anti“, to Ti znači da si se borio protiv nekoga, a neko protiv Tebe.

Ti si bio   antifašista, borio si se protiv fašista, za slobodu  naših naroda i narodnosti, a oni su se borili protiv Tebe  i sigurno bi te ubili onog kobnog dana, ali Ti si sakupio snage i  junički im pobjrgao. Zar ovo nije istina.??

——Velika   je to istina dragi moji kumovski i sada mi se čini kao da to sve gledam, kako…..onaj  „Ćeva“…..“Rutalj“ tuče Vašeg oca….i na Vas hoće da baci bombu…pa htede da zakolje moga imenjak Petra ali švabac to nedozvoli.

Eto vidite i  muđu švabama bilo je dobrih ljudu i jako bi volio da čujem da je taj švabac koji je sjedio na bunaru, preživio rat i da se vratio svojima u njegovu švapsku zemlju, neka više ne dolazi ovamo i neka priča istinu.

Nije švabo baš neka dobričina, on je mirno posmatrao kako „Ćeva“ „Rutalj“ krvnički tuče i mene i Vas, te kako zapali Vašu kuću, ali švabac reče „Ćevi“  NIKS kada je hteo da baci bombu na bespomoćnu djecu i kada htede zaklati oca.

Znam da Vi tako ne mislite i da ćete stalno kao i ja imati tu sliku pred svojim očoima, što djete zapamti to se nikad ne zaboravlja, to je tako.

——Večeras će ovde biti još ljudi  pa ćeš Ti kumovski Antipetre ukratko prepričati Tvoje i naše vojevaje, nego mi pređimo da bolje objasnimo kako dođošmo do Tvoga novog imena. Naime kume Ti si ratovao protiv svoga kralja Petra Karađorđevića, zatim si se zamjerio i Svetom Petru, jer si bio pristupio komunistima. Na kraju krajeva Ti si  Antipetre kao velika poštenjačina bio i protiv samog sebe dakle protiv Petra Travice iz  sela Kočevića.

——-Kumovski Antipetar malo sjedeći za stolom uspravi pa se prekrsti i zavapi: „O sveti oče Nikola prekomorski , Tvoje ime slavimo ja Te molim da mi  prosvjetliš moju pamet, da sve ovo razumijem da nebi griješio moju dušu..“

E…e. .slušajte kumovski, nisam ja ratovao protiv kralja Petra, moga imenjaka, on,.. je pobjegao u .. inglesku, a ja sam ratovao protiv, njemaca, talijanaca,…i protiv svih domaćih izdajnika. Četnici koji su sa partizanima počeli rat protiv okupatora. Prešli njemcima i talijanima i ratovali protiv nas a mi smo se branili. Dali smo ogromne žrtve za našu domovinu i slobodu koju imamo.

Nisam se ja nikad zamjerio svetom Petru neka mu je vječna slava i hvala, nisam ja nikada bio komunist, bio sam u omladini i tamo su nam govorili da će moći biti primljeni u komuniste svi dobri i pošteni omladinci, samo da se prije opismene, jer svaki komunist mora biti pismen.

E pa ljudi moji ja dobro znam na koga sam  ja pucao, koje  je pucao na mene. Znate i Vi i ja naša zajednička stradanja posebno ona iz 1943 godine, ali meni nije jasno niti mogu razumjeti , da sam ja bio i protiv Petra Travice iz sela Kočevića, pa to sam ja i kako mogu biti sam protiv sebe.???

——-Slažemo se Kumovski Antipetre, nisi ratovao protiv Petra Karađorđevića on je zbrisao u London, nisi Ti ratovao za njega nego za narod, mi smo Ti živi svjedoci, a oni koji su ratovali navodno za kralja ti su  prema Tebi i nama pokazali svoje ružno lice i svoj nemoralni karakter.

Ovo oko svetog Petra i da si bio komunista Tebi bi sveti milostivi Petar sve oprostio,jer si prošao kroz ratni pakao, zato zaslužuješ poštovanje svih onih koji Te poznaju kao nesebičnog poštenog čovjeka.  Da si bio protiv samog sebe to se objašnjava time što se velika poštenjačina. Bio si ratnik borac i zarobljenik, na kojeg natovariše sav med kojeg domaći uzdajnici i okupatori oteše kod kuće Vujića, kuće spališe.

Znači Petre  nosiš opljačkani tuđi med za tuđinca, koje te stalno tuče i da nisi pobjegao kada  im nebi više bio potreban  kao nosać oni bi te ubili.

Prošao si čitav rat bio si gladan, žedan gol i bos, nisi smeo uzeti tuđu voćku dati nije bila dana dobrovoljno od vlasnika. I da nije bilo  takove discipline u partizanskim jedinicam, Ti nebi pljačkao i otimao od sirotinje jer jednostavno takav Ti je odgoj, takav si karakter i poštenjačina U rat si ušao kao crkveni miš- proleter iz rata izašao isto takav  i danas živiš teško,ali u slobodi.

Kada bi postojao orden narodnog heroja za poštenje Ti bi trebao biti prvi  koji bi ga dobio jer si ga  zaslužio, ali još nije počelo  dodjeljivanje ordena za poštenje i takove poštenjačine kao što si Ti kumovski Antipetre, niti se  zna hoće li poštenje dobiti svoju cijenu, kako stvari stoje neće. Nego kumovski Antipetre da popijemo koju čašu pađenca  nema boljeg vina od pađenske žutine..

Popišmo vino, Antipetar tiho kao sam za sebe reče „ Da, …da, tako je sve to bilo“, izađošmo ispred kuće, ljepi zimski dan prvi suton je, primicala se duga zimska noć
Bivši borac, zarobljenik, bjegunac mirno i odsutno gleda prema zapadnoj strani sela u pravcu u kojem je pobjegao za sve nas iz ove kobne priče iz vrućog ljeta 1943 godine. U našim očima mi ga vidimo kao odlučnog i spremnog da ponovno jurne u bježaniju da bi sebi spasio  svoj život drugih dobara nema., nije ih ni imao..